headache

Αθλητικές Κακώσεις

Η άθληση τόσο με την ερασιτεχνική όσο και με την επαγγελματική της μορφή, προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς. Αποτέλεσμα αυτών είναι η αποχή από την προπόνηση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η άθληση όσο βελτιώνονται οι επιδόσεις γίνεται όλο και πιο απαιτητική για τον αθλούμενο.

01

Κύριες αιτίες:

  • Τραυματισμοί: είναι αρκετά συχνοί, χαρακτηρίζονται από την οξύτητα των συμπτωμάτων τους και από την υψηλή σοβαρότητα τους δεδομένου της υψηλής πάντα πιθανότητας ρήξεων μυών ή τραυματισμού αρθρώσεων.
  • Κινητική Υπέρχρηση: χαρακτηρίζεται από εμφάνιση συμπτωμάτων μέτριας εντάσεως αρχικά που μπορούν όμως με τη συνέχιση της δραστηριότητας του αθλούμενου να εξελιχθούν σε οξεία. Αφορούν συνήθως μυϊκά, νευρικά και αρθρικά στοιχεία.
02

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων είναι ιδιαίτερη λόγω της ανάγκης για γρήγορη αποκατάσταση με εξάλειψη της πιθανότητας υποτροπής. Στο πλαίσιο αυτό η θεραπεία με εξειδικευμένες τεχνικές αποσκοπεί:
  • Στην άμεση αντιμετώπιση του πόνου – φλεγμονής (κρυοθεραπεία, taping technique)
  • Στην λειτουργική αποκατάσταση του μυοσκελετικού συνόλου (τεχνικές κινητοποίησης αρθρώσεων, τεχνικές αποκατάστασης του μυϊκού – νευρικού ιστού, ενδυνάμωση και προσαρμογή της μυϊκής λειτουργίας)
  • Στην σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, η οποία βασίζεται στη σωστή εμβιομηχανική αξιολόγηση του ασθενή και στην εύρεση-αντιμετώπιση των παραμέτρων εκείνων (τεχνική αθλήματος, σκελετικές αποκλίσεις, ανελαστικό – αδύναμο μυϊκό σύνολο) που οδηγούν μακροπρόθεσμα σε κακώσεις.



03

Επάνοδος

Η επάνοδος του αθλητή στην απαιτητική αλληλουχία κινήσεων με αυξημένο βαθμό δυσκολίας θεωρείται το πιο σημαντικό στάδιο της αποκατάστασης. Απαιτεί την πρότερη αντιμετώπιση των φαινομένων του πόνου και της φλεγμονής όπως επίσης και τη σωστή νευρομυϊκή προετοιμασία του αθλητή. Βασικά στοιχεία στην κατεύθυνση αυτή είναι:
  • Ο καταρτισμός ειδικού προγράμματος ενδυνάμωσης και τεχνικής προπόνησης με σύνολο ασκήσεων προσομοίωσης των κινήσεων που εκτελούνται κατά τη διάρκεια του αθλήματος.
    Στόχος είναι η βελτίωση της μυϊκής απόδοσης (άρα η ικανότητα να δέχεται υψηλά φορτία) σε δύσκολες συνθήκες αθλητικής δραστηριότητας.
  • Η εμβιομηχανική ανάλυση της τεχνικής – κίνησης του αθλητή με στόχο την αναγνώριση μη σωστών κινητικών πρότυπων (κακή μυϊκή λειτουργία, ελλιπής αρθροκινηματική κλπ). Η σωστή αξιολόγηση και αντιμετώπιση αυτών θέτει τις βάσεις για την επιτυχή επάνοδο του αθλητή αλλά και επίτευξη καλύτερων επιδόσεων δεδομένου ότι η αρμονικότερη κίνηση του σώματος συντελεί σημαντικά στη μεγιστοποίηση της απόδοσης.