headache

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος αποτελεί μια ξεχωριστή παθολογική οντότητα. Η στατιστική εμφάνιση του τη τελευταία δεκαετία παρουσιάζει σημαντική αύξηση και αποτελεί μια πάθηση που μπορεί σημαντικά να επηρεάσει το επίπεδο της καθημερινής ποιότητας ζωής.

01

Κατηγοριοποίηση κεφαλαλγίας

1. Πρωτογενής κεφαλαλγία (ημικρανία, tension headaches, cluster headaches)

2. Δευτερογενής κεφαλαλγία (ως συνέπεια άλλης παθολογικής κατάστασης ή ασθένειας)

3. Κρανιακές νευραλγίες – μυοπεριτοναϊκός πονοκέφαλος

Στο παρελθόν η αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας γινόταν με φαρμακευτική αγωγή. Τα τελευταία χρόνια μέσω κλινικών ερευνών διαφαίνεται περισσότερο η σχέση άμεση ή έμμεση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με τον πονοκέφαλο σε ποσοστό 70-80%.

Η φυσικοθεραπεία ως πιθανή θεραπευτική επιλογή απευθύνεται σε είδη κεφαλαλγίας που σχετίζονται με μυοσκελετική δυσλειτουργία της ανώτερης αυχενικής μοίρας και της κροταφογναθικής αρθρώσεως. Η μη σωστή μηχανική λειτουργία στις περιοχές αυτές (μυϊκά προβλήματα, αρθρική δυσλειτουργία) οδηγεί σε φαινόμενα πίεσης νευρικών στοιχειών και δομών (τριδυμοαυχενικός πυρήνας) που με τη σειρά τους μπορούν να εκλύσουν πονοκέφαλο, δυσφορία στο κρανίο και στον αυχένα.

02

Φυσικοθεραπευτικό πλάνο σε 3 στάδια:

1. Λεπτομερή αξιολόγηση και αναγνώριση των πιθανών μηχανικών αιτιών δυσλειτουργίας της αυχενικής μοίρας – κροταφογναθικής άρθρωσης, στάδιο πολύ σημαντικό για την περαιτέρω εξέλιξη της θεραπείας.

2. Εφαρμογή κατάλληλων χειρισμών και τεχνικών με στόχο την αποσυμπίεση της πάσχουσας περιοχής, βελτίωση της κινηματικής της και μυϊκή σταθεροποίηση της. Έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών όλων των συστημάτων, αρθρικών, μυϊκών και νευρικών.

3. Συντήρηση/διατήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Ο ασθενής παρακολουθείται για διάστημα έξι μηνών έτσι ώστε να ελέγχεται η πορεία του. Παράλληλα διδάσκονται τρόποι αυτοσυντήρησης του αποτελέσματος.